Traditionele nieuwbouw versus ecohuis: waarom een ecohuis?

Veelgestelde vraag bij de koffie. Hoe kom je erbij om een ecohuis te bouwen?
Een betere vraag is wellicht: Als je weet wat de mogelijkheden zijn van een ecohuis, wil je dan nog terug?

Onze huizenjacht begon met een normaal nieuwbouwhuis. Halverwege stuitten we op de geplande bouw van ecohuizen in de nieuwe wijk de Kiem in Arnhem-Zuid. We werden zo enthousiast over de vernieuwende aanpak dat we zijn afgestapt van traditionele nieuwbouw.

Ik heb (nog) geen geitenwollensokken. Wel is het in het voortraject van een nieuw ecohuis handig om te beschikken over geduld, en je moet een zekere invloed willen hebben op hoe je huis gebouwd wordt. Het past ook bij je als je op zoek bent naar een andere manier van bouwen en wonen, met meer respect voor de natuur, voor de medemens en je eigen welbevinden in huis. Wat zijn andere, belangrijke aspecten waarmee een ecohuis zich onderscheidt van traditionele nieuwbouw?

Laag energieverbruik: nul-op-de-meter
Met het bouwen (en bewonen) van een ecohuis kijk je naar mogelijkheden om je ecologische voetafdruk te verlagen. Zonnepanelen liggen voor de hand en zijn eigenlijk altijd standaard onderdeel van het huis. Goede isolatie door middel van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld houtvezel, leem of stro) en driedubbel glas kunnen ook onderdeel zijn van een ecohuis. Er zijn legio mogelijkheden, het uitgangspunt is te werken met natuurlijke materialen. Een ecohuis hoeft niet per se duur te zijn! Dat ligt aan de materialen die je kiest en daarmee heb je dit zelf in de hand. Vaak wordt het geraamte gebouwd met houtskeletbouw. Het huis wordt zo gebouwd en geïsoleerd, dat je zo min mogelijk extra energie hoeft op te wekken. Dit wordt ook wel passief bouwen genoemd. In deze video in 90 seconden uitgelegd.

De minimale energie die je nodig hebt, wek je zelf op. Bij een traditioneel nieuwbouwhuis worden niet standaard zonnepanelen geplaatst, terwijl we allang niet meer hoeven te vertrouwen op fossiele brandstoffen voor opwekking van energie, en energie van zonnepanelen ons ook nog geld bespaart op de energierekening. Het is best raar dat we niet volop inzetten op zonne-energie, zeker met nieuwbouw. Toch zie je maar weinig nieuwbouwhuizen waar standaard gebruik gemaakt wordt van groene energie.Het gunstige resultaat van een ecohuis dat gebouwd is met natuurlijke materialen, is een comfortabel binnenklimaat met een constante temperatuur en een goede ventilatie, een zogenaamd ademend huis. Ter vergelijking, beton of kalkzandsteen is minder geventileerd, heeft een slechtere isolatie en is door onder andere die factoren een stuk minder comfortabel om in te wonen.

Duurzaam bouwen en wonen: je eigen huis ontwerpen
Er is geen makelaar betrokken bij de bouw van ons ecohuis. Wij werken samen met een team van architecten (check ze hier). Het doel in dit traject is niet, zoals bij een normaal nieuwbouwhuis, het zo snel mogelijk tekenen van de koopovereenkomst door een standaard huis aan te bieden en de mogelijke aanpassingen te beperken. Daarmee bereik je dat iedereen in min of meer hetzelfde huis woont.

Het doel van het bouwen van ons ecohuis is een duurzaam huis te bouwen, door ons volledig de keuze te geven bij de indeling van het huis. Samen met de architecten maken we een plan. Er ligt dus geen vaste plattegrond klaar van het huis. Zo woont iedereen in de ecowijk straks in een huis wat individueel ontworpen is en echt bij de mensen past. Dat bevordert dat mensen langer in hetzelfde huis blijven wonen.

Een ecohuis is met bovenstaande factoren dus niet een huis wat alleen duurzaam gebouwd is, maar ook een huis waarin duurzaam gewoond wordt!

Plaats een bericht

Navigate