3 redenen om te kiezen voor een ecowijk

Sinds februari dit jaar wonen wij met veel plezier in een huurhuis aan de Jonkerwaard in de wijk Schuytgraaf, in Arnhem-Zuid. Het is een heerlijke plek om te wonen. We hebben tennis, voetbal, skaten en een sportschool om de hoek, dankzij het station ben je in een paar minuten in Arnhem, en ook natuur is hier volop te vinden. Fietsen langs de Rijn, met het pontje naar de overkant, in de zomer zwemmen in de Rijkerswoerdse plassen, of koffie in Park Lingezegen terwijl de kinderen bij de dieren kijken of spelen in de hooischuur. Daarnaast ben je vanuit deze wijk ook zo op de A50 of A15. Je hebt de voordelen en reuring van de stad, maar ook de ruimte en rust van een dorp.

Moge duidelijk zijn: wij willen hier graag blijven wonen! In augustus zijn we ons gaan oriënteren op een koopwoning. Ecowijk de Kiem trok al snel onze aandacht. Naast de ecowijk hebben we ook overwogen om een ‘normaal’ nieuwbouwhuis te bouwen in plan de Signatuur. De ecowijk sprak ons echter veel meer aan. Uit de tien beschikbare projecten in de ecowijk hebben wij gekozen voor ‘De ideale woning‘.

We merken dat familie en vrienden nieuwsgierig zijn over waarom wij kiezen voor wonen in een ecowijk die nog opgebouwd moet worden. Wij begrijpen deze nieuwsgierigheid wel: het is heel wat anders! Graag geven we bij deze de voor ons drie belangrijkste redenen om te kiezen voor de ecowijk.

 • Behoefte om anders te willen wonen en leven
  Het is absoluut tijd voor ‘we’, in plaats van ‘ze’. Waarom laten we onze wijken en manier van wonen en samenleven nog bepalen door een kleine groep vermogende projectontwikkelaars? Door je te verenigen, bereik je actieve bewonersparticipatie met als resultaat meer inspraak op je directe woonomgeving. En dat kan leiden tot fruitbomen, wilde bloemen en kabbelende beekjes, in plaats van een doorsnee gemeenteperk. Een plek waar de natuur centraal staat en de auto te gast is. Maar alleen als we daar samen achter staan.
 • Zelfstandig, maar toch samen
  De meeste huizen in de ecowijk krijgen een paar meter eigen tuin, die uitloopt in een gemeenschappelijke tuin. Dit geeft een vrij uitzicht. Maar bovenal zorgt dit voor betrokkenheid met elkaar. Je krijgt meer contact met de bewoners op jouw ‘blok’. Samen bepaal je de invulling en werk je aan het onderhoud van de tuin. Dit zorgt voor gemeenschapsvorming en sociale cohesie. Kinderen vinden elkaar in de tuin, volwassenen drinken eens een kop koffie zonder de drempel om bij elkaar aan te bellen. Er voor elkaar zijn wanneer het nodig is. En wie weet organiseren we wel gezellige tuinfeesten in de zomer! Het is samenleven met respect voor ieders eigen plek, in plaats van ieder voor zich tussen twee schuttingen.
 • Diversiteit in de wijk
  De ecowijk wordt een wijk met diversiteit: in bouwstijlen, bewoners en natuur. Het is aantrekkelijk voor een breed publiek. Dit laat zich ook zien in de diversiteit van de projecten. Er zijn tien projecten waaruit je kunt kiezen, die variëren in architectuur, inhoud/grootte en mate van ecologisch bouwen. Met als gemeenschappelijke deler: duurzaam wonen en samenleven. Door de diversiteit van de architectuur onderscheidt de ecowijk zich van een standaard nieuwbouwwijk. Je vindt in de ecowijk niet alleen vrijstaande huizen aan het water, maar ook tiny houses en woningen in een rij of in een cirkel. De wijk trekt zo een mix van starters tot senioren, alleenstaanden tot gezinnen. Dankzij de gemeenschappelijke kavel leer je elkaar beter kennen en wordt de betrokkenheid bij elkaar groter.

Met toestemming van de Gemeente Arnhem wordt er gestart met 50 woningen. Maar wees gerust: bij veel interesse mogen dat er veel meer worden. Bestaande ecowijken, waarvan de meest bekende Eva-Lanxmeer in Culemborg, hebben een wachtlijst. Het is een unieke kans om in een ecowijk in te stappen die nog helemaal wordt opgebouwd, en waar iedere bewoner nieuw is. Bovendien maak je ook nog eens de bouw mee van je eigen ecohuis.
Over de voordelen van een ecohuis gaat de volgende blog. Stay tuned!

1 Comment

 1. Met erg veel interesse heb ik je blog gelezen .
  Ik vind dat je het erg goed kan overbrengen wat de voordelen zijn van wonen in een ecowijk.
  Op naar de volgende blog !!
  Ik blijf je volgen.

  Liefs mam

Plaats een bericht

Navigate